Diagnostiek
Anamnese
Hydronefrose c.q. hydro-ureter geeft vaak weinig of geen klachten en wordt dan ontdekt bij röntgenonderzoek (echo, CT-scan abdomen) dat om andere reden is verricht. Hydronefrose kan echter aanleiding geven tot (koliek)pijnklachten in de flank (continu of aanvalsgewijs). Indien als complicatie een pyelonefritis optreedt, kunnen koorts en pijn in de flank optreden. Bij dubbelzijdige hydronefrose treedt oligurie/anurie pas in een laat stadium op. Meestal is er dan sprake van een tumor in het trigonum van de blaas (primair blaas- of prostaatcarcinoom) die een obstructie van de uitmonding van beide ureteren veroorzaakt. Bij stenen in de tractus urogenitalis kunnen koliekpijnen optreden.
Lichamelijk onderzoek
Het lichamelijk onderzoek levert zelden afwijkingen op. Soms is er sprake van slagpijn in de nierloge en/of een palpabele tumor.
Aanvullend onderzoek
Bij een enkelzijdige hydronefrose zijn er in principe geen nierfunctiestoornissen, tenzij de functie van de contralaterale nier om een andere reden gestoord is. Bij een dubbelzijdige hydronefrose treden nierfunctiestoornissen op, afhankelijk van de duur en de mate van obstructie.
Hydronefrose kan door echografisch onderzoek of een CT-scan worden vastgesteld. In veel gevallen is de plaats en de oorzaak van de hydronefrose met deze onderzoeken eveneens goed vast te stellen.
Eventueel kan cystoscopisch onderzoek met retrograde uretero-/pyelografie worden verricht.
Door middel van renografie kan worden vastgesteld in hoeverre de hydronefrotische nier(en) nog functioneel is/zijn.