Analyse naar financieringsknelpunten voor palliatieve zorg op basis van patiëntreizen gepubliceerd
Vanuit het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ II) is vandaag de samenvatting van een rapportage over financieringsknelpunten voor palliatieve zorg gepubliceerd. Het beschrijft de bevindingen en aanbevelingen van een traject uit 2023 waarin, op basis van fictieve patiëntreizen met drie verschillende ziektebeelden, financieringsknelpunten voor palliatieve zorg zijn geïnventariseerd, geanalyseerd en geprioriteerd.
Hoewel de potentie van palliatieve zorg conform het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland groot is, kan de bekostiging en contractering een belemmering vormen voor de implementatie ervan. Samen met een externe werkgroep, bestaande uit een brede vertegenwoordiging van landelijke organisaties betrokken bij de palliatieve zorg, is eerst geïnventariseerd welke concrete financieringsknelpunten van toepassing zijn en wat mogelijke oplossingsrichtingen voor die knelpunten zijn. Vervolgens is er per knelpunt een uitgebreide analyse uitgevoerd om met name de onderliggende oorzaken per knelpunt in beeld te brengen. Op basis daarvan is een prioritering van knelpunten ontstaan en worden diverse aanbevelingen gedaan.
De belangrijkste bevindingen van de analyse zijn:
- Palliatieve zorg conform het kwaliteitskader wordt door 17 financieringsknelpunten belemmerd
- Vier financieringsknelpunten die proactieve, transmurale palliatieve zorg belemmeren hebben de hoogste prioriteit
- Ook voor knelpunten met een gemiddelde en lage prioritering zijn verbeteracties nodig
- Verschillen in financieringsknelpunten tussen de drie ziektebeelden zijn beperkt
- Eigenaarschap van oplossingsrichtingen ligt veelal bij de NZa en bij zorgverzekeraars
- Alleen financieringsknelpunten oplossen is niet genoeg, ook op andere fronten zijn acties nodig
Mede als gevolg van deze bevindingen ligt de focus bij het oplossen van financieringsknelpunten nu op het organiseren van structurele financiering voor proactieve zorgplanning en voor transmurale samenwerking, en inzetten op impactvolle transformaties om het kwaliteitskader te implementeren.