Ruthmila Cicilia maakte gebruik van stimuleringsregeling voor bijeenkomsten
Publicatie

Ruthmila Cicilia maakte gebruik van stimuleringsregeling voor bijeenkomsten

  • Datum publicatie 15 februari 2024
  • Soort publicatie interview
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 14 februari 2024

Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) stelt ook dit jaar weer subsidie beschikbaar voor het organiseren van bijeenkomsten over palliatieve zorg. Ruthmila Cicilia  maakte daar in 2023 al gebruik van en blikt terug op twee succesvolle bijeenkomsten.

Ruthmila Cicilia  werkt als Zzp'er al meer dan twintig jaar als verzorgende in de palliatieve zorg. Vanuit haar eigen stichting (stichting Zorgcocon Kwido pa Anciano) organiseert ze regelmatig informatiebijeenkomsten voor Caribische ouderen in Rotterdam. Ze geeft informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen, maar het liefst staat ze ook eens per jaar stil bij palliatieve zorg. Een echt taboe-onderwerp bij deze doelgroep.

‘Er is heel veel onwetendheid en onbekendheid over palliatieve zorg bij mensen van Caribische afkomst’, vertelt Cicilia. ‘Zij praten niet over het einde van het leven. Dat is echt een taboe. Veel mensen denken dat je door te praten over de dood, de dood dichterbij haalt. Als iemand pijn heeft aan zijn knie of rug, dan is dat gewoon bespreekbaar. Maar een ongeneeslijke ziekte, daar schamen mensen zich voor.’

‘Veel mensen hebben ook geen uitvaartverzekering en ook geen testament. Ze houden dat allemaal ver weg. Daarom vind ik het belangrijk om hier af en toe met ze over te praten. In Corona-tijd ging dat niet, maar nu wil ik het ieder jaar op de agenda zetten.’

Het onderwerp palliatieve zorg tijdens de laatste fase op de agenda zetten, deed Cicilia echter niet letterlijk. ‘Als ik had aangegeven dat er een bijeenkomst over palliatieve zorg op het programma stond, was niemand  gekomen’, zegt ze lachend. ‘Ik heb het anders verwoord, een beetje subtieler. Dat het over goed verzorgd ouder worden zou gaan.’

Rapportcijfer 8

Bij haar eerste bijeenkomst waren zo’n twintig ouderen van Caribische afkomst, die stuk voor stuk nog zelfstandig wonen. ‘Het was een goede bijeenkomst, sommige mensen vonden het echt interessant. Niet allemaal, nee. Ik heb na afloop een evaluatie gehouden. Sommige mensen gaven een 10, anderen een veel lager cijfer. Gemiddeld kwam ik uit op een 6 als rapportcijfer. Daar was ik tevreden mee, want ik heb een aantal mensen echt kunnen bereiken.’

Haar tweede bijeenkomst leverde zelfs gemiddeld een 8 op. ‘Dat was bij mensen die in een woonzorggroep wonen. Voor hen komt het thema dichterbij, ze krijgen er in hun omgeving vaker mee te maken. Ze waren echt heel geïnteresseerd. Dat was mooi.

500 euro subsidie

Cicilia kon de bijeenkomsten organiseren met behulp van een stimuleringsregeling van NPPZ II. Voor organisaties die een bijeenkomst voor burgers organiseren over palliatieve zorg, is 500 euro beschikbaar. Om bijvoorbeeld een zaaltje te huren, een spreker uit te nodigen. Of, zoals in het geval van Cicilia te verzorgen.

‘Ja, dat is een heel belangrijke tip voor als je iets organiseert voor mensen met een Caribische achtergrond. Je lokt hen niet met een folder, maar wel met een tafel vol fruit en hapjes. Ze zijn gewend dat als er ergens wat te doen is, het eten goed verzorgd is. Niet dat het prioriteit nummer één is, maar de gezellige sfeer van een tafel vol hapjes, dat helpt echt. Zeker als je met ze over een taboe-onderwerp wil praten. Dus het was heel fijn dat er een potje geld beschikbaar was.’

Informatie over de stimuleringsregeling bijeenkomsten palliatieve zorg 2024

Het is belangrijk dat meer mensen weten wat palliatieve zorg is, en praten over wat zij belangrijk vinden in het leven én bij de dood. Want als je weet wat palliatieve zorg voor jou kan betekenen, en deelt wat je belangrijk vindt, kun je de zorg krijgen die bij jou past.

Daarom richt het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) zich met Maatschappelijke Bewustwording Palliatieve Zorg op de volgende doelstellingen:

  1. Burgers weten wat palliatieve zorg inhoudt en wat palliatieve zorg voor iemand kan betekenen.
  2. Burgers gaan vanzelfsprekend (en vroegtijdig) het gesprek met naasten aan over hun waarden, wensen en behoeften op het gebied van palliatieve zorg. En leggen dit vervolgens ook vast.

Informatiebijeenkomsten over deze onderwerpen worden op verschillende plekken in het land met succes en impact georganiseerd. Dit draagt bij aan de doelstellingen van het NPPZ II. Om nog meer en verder verspreid over het land deze bijeenkomsten te organiseren zorgt PZNL binnen het NPPZ II voor een extra stimulans met deze stimuleringsregeling.

Wil je meer informatie over de stimuleringsregeling, klik dan hier

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 14 februari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.