Zorg in de stervensfase
De stervensfase is de laatste fase van het leven van een patiënt waarbij overlijden onvermijdelijk is. Volgens het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland duurt de stervensfase maximaal zeven dagen. Bij zorg in de stervensfase wordt de zorg bedoeld die wordt ingezet voor de patiënt in de laatste dagen van zijn of haar leven. Deze intensieve zorg vraagt voor elke patiënt een andere aanpak.
Wat is de stervensfase?
Met de stervensfase bedoelen we de laatste dagen (tot zeven dagen) van het leven. Er is sprake van een onvermijdelijk 'fysiologisch' proces dat in gang is gezet. Hierdoor is het overlijden naderend. De adviezen op deze pagina zijn gericht op wat haalbaar is om te doen in de laatste levensdagen van een patiënt.
Waarom is zorg in de stervensfase belangrijk?
Goede zorg in de stervensfase is belangrijk omdat het helpt om de laatste dagen van een persoon zo comfortabel mogelijk te maken. Het zorgt ervoor dat symptomen zoals pijn, angst en ongemak effectief worden bestreden. Hierdoor wordt onnodig lijden voorkomen. Daarnaast biedt het steun aan de patiënt en naasten, wat belangrijk is voor een vredig afscheid en een gezond rouwproces. Het draagt ook bij aan een waardig einde van het leven, waarin de waarden, wensen en behoeften van de patiënt centraal staan.
Wil je goede zorg bieden in de stervensfase? Dan is het essentieel om patiënten in de stervensfase tijdig te herkennen. Pas het individueel zorgplan aan en/of start met het Zorgpad stervensfase. Zorg ervoor dat ook na het overlijden de zorg respectvol is en eer doet aan de waardigheid, cultuur en levensbeschouwelijke overtuigingen van de patiënt en naasten.
Hoe herken ik de stervensfase?
Klik op deze poster of hier voor een grotere afbeelding.
Markering van de stervensfase
De zorg voor de patiënt in de stervensfase start bij het markeren van de stervensfase. Een stervende patiënt herkennen we aan de hand van de volgende aanwijzingen:
- een relatief plotselinge achteruitgang (‘knik in de lijn’)
- niet of nauwelijks meer eten en drinken
- zwakte en bedlegerigheid
- tekenen van verminderde circulatie
- zwakke of afwezige pols
- verkleuring van de huid (marmering, circulatievlekken)
- verminderde tot afwezige urineproductie
- verminderd bewustzijn
- toenemende en op enig moment onomkeerbare bewustzijnsdaling bij neurologische aandoeningen.
Late symptomen van de stervensfase zijn:
- reutelen
- agitatie/terminaal delier
- Cheyne-Stokesademhaling.
Op basis van de klinische observaties van betrokken zorgverleners wordt de stervensfase gemarkeerd. Dit gebeurt in een overleg met, in ieder geval, de arts, verpleegkundig specialist of physician assistent én verpleegkundige of verzorgende. Dit gebeurt bij voorkeur voordat late symptomen van de stervensfase optreden.
Zorgpad Stervensfase
Om zorgverleners te ondersteunen bij het leveren van goede zorg in de stervensfase is er het Zorgpad Stervensfase. Het Zorgpad Stervensfase is een hulpmiddel om de kwaliteit van zorg in de stervensfase te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in één. Op het moment dat het behandelteam verwacht dat de patiënt binnen enkele uren of dagen overlijdt, kan het zorgpad worden ingezet.
Doel Zorgpad Stervensfase
Het Zorgpad Stervensfase levert een bijdrage aan het op tijd herkennen van patiënten in de stervensfase en het verlenen van goede zorg bij aanvang, tijdens en na de stervensfase zoals beschreven in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Hier is aandacht voor:
- herkenning en erkenning van het naderend sterven van de patiënt door de zorgverleners en goede communicatie hierover met de patiënt en diens naasten
- aandacht voor de waarden, wensen en behoeften van de patiënt
- een plan voor goede symptoombestrijding
- zorg direct na het overlijden
Het Zorgpad Stervensfase is bewezen effectief.
Ontdek via De Carend Podcast de podcast over de stervensfase en luister naar ervaringen van collega's over dit onderwerp.
Hoe ziet zorg in de stervensfase eruit?
Voorkeurshouding bij overlijden: De moeite waard om bij stil te staan
Auteurs: Cathelijne Verboeket-Crul, Nynke Thien, Saskia Teunissen
Gepubliceerd in: Pallium | Uitgave 4/2017
Samenvatting
Ieder mens heeft een eigen, vertrouwde houding om ontspannen in bed te liggen. Voor veel mensen is ‘het lekker kunnen liggen’ in bed een voorwaarde om in slaap te vallen. Tijdens het stervensproces kunnen mensen meestal zelf niet meer in hun vertrouwde (slaap)houding gaan liggen. Zij overlijden vaak op hun rug. In Academisch hospice Demeter is een verkennend onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het innemen en ondersteunen van de voorkeurshouding.
Thien, N., Verboeket-Crul, C. & Teunissen, S. Sterven in voorkeurshouding, Nurse Academy O&T | nummer 3 | 2020 - Google Drive
Verboeket-Crul, C., Thien, N., & Teunissen, S.(2016). Natural Body Posture of Preference in the Dying Process- An Explorative Observational Study in a hospicesetting. Archives of Palliative Care, 1(1).pdf
Ga aan de slag met zorg in de stervensfase!
- Download het samenvattingskaartje met de belangrijkste punten uit de Richtlijn Zorg in de stervensfase.
- Gebruik het Zorgpad Stervensfase.
- Reik de patiëntenfolder De Stervensfase uit aan de patiënt in de stervensfase. Hierin leest patiënt en/of naasten hoe sterven gaat en wat vaak gebeurt in de laatste dagen van het leven.
- Gebruik de Informatiekaart of Animatie van Pharos over ‘Wat gebeurt er als iemand doodgaat?’
- Vertel de patiënt en naasten dat er voor hen informatie te vinden is op Overpalliatievezorg.
- Bespreek je ervaringen met een collega en leer van elkaar.
Meer weten over Proactieve zorgplanning?
Recent afgeronde projecten, onderzoek en publicaties