Zorgpad Stervensfase
Het Zorgpad Stervensfase, onderdeel van de Landelijke richtlijn Zorg in de stervensfase, is een hulpmiddel dat helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in één. Op het moment dat het behandelteam verwacht dat de patiënt binnen enkele uren of dagen overlijdt, kan het zorgpad worden ingezet.
Het zorgpad wordt gebruikt door zorgverleners die bevoegd en/of bekwaam zijn, geschoold zijn in palliatieve zorg, zorg in de stervensfase en getraind zijn in het gebruik van Zorgpad Stervensfase.
Op het gebruik van het Zorgpad Stervensfase en de bijbehorende materialen rusten gebruikersvoorwaarden.
Animatie Zorgpad Stervensfase
De onderstaande animatie verduidelijkt het zorgpad en biedt handvatten voor de inzet van het zorgpad.
Doel Zorgpad Stervensfase
Het Zorgpad Stervensfase levert een bijdrage aan het op tijd herkennen van patiënten in de stervensfase en het verlenen van goede zorg bij aanvang, tijdens en na de stervensfase zoals beschreven in het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. Hier is aandacht voor:
- herkenning en erkenning van het naderend sterven van de patiënt door de zorgverleners en goede communicatie hierover met de patiënt en diens naasten
- aandacht voor de waarden, wensen en behoeften van de patiënt
- een plan voor goede symptoombestrijding
- zorg direct na het overlijden.
Het Zorgpad Stervensfase is bewezen effectief.
Implementatie Zorgpad Stervensfase
Organisaties kunnen ondersteuning krijgen bij de implementatie van het Zorgpad Stervensfase, door het volgen van een gratis online traject. Het traject geeft inzicht in wat er nodig is om het zorgpad te implementeren. Daarnaast ondersteunt het de projectleider die verantwoordelijk is voor de implementatie van het Zorgpad Stervensfase bij het maken van een projectplan.
Organisaties waar geen projectplan beschikbaar is kunnen het format implementatieplan gebruiken. De projectleider leert tijdens het traject meer over zijn of haar rol en taken, en specifieke aandachtspunten bij implementatie. De projectleider maakt zelf een keuze of de aandachtspunten van toepassing zijn voor de organisatie en worden opgenomen in het projectplan. Het is de bedoeling dat de projectleider een projectplan maakt dat aansluit bij de organisatie. Al tijdens het traject kan gestart worden met de implementatie.
Het traject bestaat uit vier onderdelen
Ervaringsverhalen implementatie
In de onderstaande ervaringsverhalen vertellen een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, een verpleegkundig specialist en een projectleider over de implementatie van, en het werken met het Zorgpad Stervensfase.
Belangrijke documenten
- Gebruikersvoorwaarden bij Zorgpad Stervensfase - In dit document worden de voorwaarden voor het gebruik van het Zorgpad Stervensfase beschreven.
- Gebruikersvoorwaarden bij informatiestandaard - In dit document worden de voorwaarden voor het gebruik van de Informatiestandaard Zorgpad Stervensfase beschreven.
- Format implementatieplan - Format voor projectleiders die een implementatieplan gaan schrijven.
- Format nul-, tussen- en eindmeting - Format voor projectleiders die de nul-, tussen-, en eindmeting gaan uitvoeren.
- Ziekenhuisversie - PDF van het Zorgpad Stervensfase die in het ziekenhuis kan worden gebruikt.*
- Thuiszorgversie - PDF van het Zorgpad Stervensfase die in de thuiszorg kan worden gebruikt.*
- Verpleeghuisversie - PDF van het Zorgpad Stervensfase die in het verpleeghuis en het hospice kan worden gebruikt.*
- Folder De Stervensfase - Folder voor patiënten en naasten over wat men kan verwachten in de stervensfase.
- Folder Een dierbare verliezen - Folder die informatie over rouwverwerking bevat en emoties beschrijft die zich kunnen voordoen na het verlies van een dierbare.
- Hulpgids digitalisering - Gids voor zorgverleners, (staf)adviseurs en ICT-medewerkers die het Zorgpad Stervensfase digitaal beschikbaar gaan maken in het dossier.
- Handreiking follow-up bijeenkomst - Handreiking voor de projectleider met informatie over de scholing en de voorbereiding.
- Presentatie follow-up bijeenkomst - Presentatie voor projectleiders die de follow-up bijeenkomst gaan geven.
* Sinds juni 2021 is het Zorgpad Stervensfase versie 3.0 beschikbaar. De verwijzing naar The Liverpool Care Pathway for the Dying Patient (LCP) is verwijderd, in navolging van internationaal gebruik. Het richtlijnenboek Palliatieve zorg. Richtlijnen voor de praktijk en de handleiding Zorgpad Stervensfase 2.0 zijn verwijderd omdat ze niet meer beschikbaar zijn.