Zelf aan de slag om palliatieve zorg te verbeteren?
Je kunt vandaag al aan de slag met het verbeteren van palliatieve zorg. Kijk hieronder naar de mogelijkheden. Ben je benieuwd naar ons aanbod voor zorgverleners tijdens de Week van de Palliatieve Zorg? Bekijk deze kalender dan hier.
Zelfevaluatie palliatieve zorg
Ben je huisarts? Gebruik dan de Zelfevaluatie Palliatieve zorg voor huisartsen. Kijk hier voor meer informatie over de Zelfevaluatie voor huisartsen. Doe je deze Zelfevaluatie, dan zie je direct waar je eventuele verbeterpunten liggen.
PaTz - Palliatieve Thuiszorg
Je kunt je ook aansluiten bij een zogeheten PaTz-groep in je stad of regio. PaTz staat voor Palliatieve Thuiszorg. In PaTz-groepen delen huisartsen en wijkverpleegkundigen hun kennis en ervaringen over de patiënten die zij in zorg hebben. Dit gebeurt onder voorzitterschap van een arts die in palliatieve zorg is gespecialiseerd. Daardoor kunnen de deelnemers hun samenwerking verbeteren, en de kwaliteit van de palliatieve zorg verhogen. Lees hier meer informatie over PaTz.
Signaleringskaarten Palliatieve Zorg
Ben je verpleegkundige of verzorgende? Maak dan gebruik van de Signaleringskaarten Palliatieve Zorg. Je kunt ze hier downloaden. Je kunt de kaarten inzetten als je een ‘niet-pluisgevoel’ hebt. De Signaleringskaarten helpen jou om dat niet-pluisgevoel onder woorden te brengen en tot actie te komen. Er zijn Signaleringskaarten voor verschillende klachten, zoals mondklachten, onrust, vermoeidheid, uitdroging en gewichtsverlies.
Meting Welbevinden
Werk je met patiënten in de palliatieve fase? Nodig hen dan uit om tijdens de Week van de Palliatieve Zorg mee te doen aan de Meting Welbevinden. Deze bestaat uit een vragenlijst over het ervaren (on)welbevinden vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Patiënten nemen deel via het anoniem invullen van een online vragenlijst. Het is ook mogelijk om de vragenlijst op papier in te vullen. Eventueel vullen naasten of zorgverleners de vragenlijst in voor een patiënt. Het doel van de Meting Welbevinden is het inzichtelijk maken van het (on)welbevinden van patiënten in de palliatieve fase. Daarnaast is het een hulpmiddel om gesprekken te voeren met patiënten en naasten over het ervaren (on)welbevinden.
Surprise Question
Misschien vind je het niet makkelijk om te bepalen of die ene patiënt nou wel of niet onder de doelgroep ‘palliatieve zorg’ valt. Daarvoor kun je speciale markeringskaarten gebruiken. Ze zijn gebaseerd op de zogeheten Surprise Question. Die luidt: ‘Zou het mij verbazen als deze patiënt binnen een jaar zou komen te overlijden?’ Er zijn markeringskaarten voor mensen met COPD, dementie, parkinson en hartfalen.
Kinderpalliatieve zorg
Wil jij tijdens de Week vooral aandacht besteden aan kinderpalliatieve zorg? Gebruik dan daarvoor de materialen die het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg speciaal ontwikkeld heeft. Je vindt ze hier. Kinderpalliatieve zorg is speciale zorg voor kinderen (van 0-23 jaar) met een ernstige, levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening. In Nederland zijn er ongeveer 5.000 tot 7.000 kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening.
Zorgpad Stervensfase
Is het einde van de palliatieve levensfase nabij? Maak dan gebruik van het instrument Zorgpad Stervensfase. Dit document is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in één. Het Zorgpad is overal in te zetten (thuis, in het ziekenhuis, in een andere zorginstelling) en helpt jou de allerbeste terminale zorg te verlenen. Kijk op Palliaweb voor meer informatie over Zorgpad Stervensfase.
Consultatieteam palliatieve zorg
Uit onderzoek is bekend dat zo’n vijf tot tien procent van alle palliatieve zorg-patiënten te kampen heeft met complexe problematiek. Worstel je met de behandeling? Wil je even iemand laten meedenken of -kijken die in palliatieve zorg is gespecialiseerd? Bel dan een consultatieteam palliatieve zorg. Bel 088-6051444. Werk je in een ziekenhuis? Neem dan contact op met het consultatieteam van het ziekenhuis.
Kwaliteitskader palliatieve zorg
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland beschrijft wat patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars onder goede palliatieve zorg verstaan. Lees meer over het kwaliteitskader en download het hier.
Scholing
Wil je meer weten over palliatieve zorg, dan kun je overwegen een scholing te volgen. Kijk hier voor het complete aanbod van scholingen.
Richtlijnen palliatieve zorg
In de richtlijnen Palliatieve zorg worden de meest recente inzichten in diagnostiek en behandeling bij palliatieve zorg beschreven. Bekijk de richtlijnen hier.
Zelfevaluatie voor zorgorganisaties
Het uitvoeren van een Zelfevaluatie palliatieve zorg voor zorgorganisaties kan jouw organisatie ondersteunen om de kwaliteit van palliatieve zorg inzichtelijk te maken en te verbeteren. Zin om aan de slag te gaan? Kijk hier voor meer informatie over de Zelfevaluatie voor zorgorganisaties. Met de uitkomsten van de Zelfevaluatie zie je direct waar je eventuele verbeterpunten liggen en stel je zelf een verbeterplan op.