Wil je graag meedoen aan de Week van de Palliatieve Zorg? Geweldig! Soms weet je precies welke activiteit je wilt gaan aanbieden. En soms kun je wat inspiratie gebruiken. Dáárvoor is deze pagina. Wat kun je zoal doen in de Week van de Palliatieve Zorg?

Themabijeenkomst

Organiseer een bijeenkomst over palliatieve zorg. Of over een specifiek onderwerp, zoals geestelijke zorg of mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase. Regel een spreker, en het meeste werk is in feite al gedaan. Wil je het onderwerp ‘praten over de laatste levensfase’ aansnijden? Kijk dan naar de materialen die al beschikbaar zijn. Ze staan hier op de website Palliaweb.

Open huis

Ben je werkzaam bij een hospice of een palliatieve unit? Hou een open huis. Vele mensen zijn nieuwsgierig naar jouw werkplek. Realiseer je dat je geen tientallen mensen tegelijkertijd over de vloer kunt hebben. Doe dus geen open huis van 13.00 tot 15.00 uur, maar kies een dagdeel of een hele dag.

Wandeling

Informatie geven over palliatieve zorg gebeurt veelal in een zaaltje met een spreker en de nodige toehoorders op rijen stoelen. Dat kan ook anders. Organiseer een wandeling, waarbij een gids – die in palliatieve zorg gespecialiseerd is – ervaringen deelt over zijn werk. Of waarbij een ervaringsdeskundige vertelt op welke wijze hij/zij gebruik heeft gemaakt van het palliatieve zorgaanbod. Beperk het aantal deelnemers tot 10 à 15. Zodat er veel mogelijkheid is voor interactie.

Workshop

Wil je een wat actievere bijeenkomst organiseren? Denk dan na over de mogelijkheid van een workshop. Dan gaan mensen met iets concreets aan de slag. Laat ze onder begeleiding bijvoorbeeld een wilsverklaring invullen. Of een tekening maken van hun ideale afscheid. Of geef ze het kaartspel Kiezen & Delen, en laat ze in kleine groepjes met elkaar praten over de vragen die voorbijkomen.

Gesprekscirkel

Gebaseerd op de wereldberoemde Death Cafés, waarin de vraag ‘Wat is jouw ervaring met de dood?’ centraal staat, kun je een gesprekscirkel aanbieden waarin deelnemers vrijuit kunnen praten over hun gedachten en gevoelens ten aanzien van hun sterfelijkheid. Je kunt dat bijvoorbeeld doen aan de hand van gesprekskaartjes (Kiezen & Delen, Kaartjes van Betekenis, Praatkaarten, et cetera). Zo bied je een vrijplaats aan in een wereld waarin ‘praten over de dood’ meestal als ongewenst wordt beschouwd.

Filmavond

Doe zoals in Zuid-Limburg al vele jaren gebeurt…. Maak afspraken met het lokale filmhuis en vertoon een film ‘met palliatieve inhoud’. Koppel er een inleiding van een (ervarings)deskundige aan vast, maak het mogelijk achteraf over de film na te praten, en je hebt een sterke, inhoudelijke avond. Ook ideaal om te combineren met een informatiemarkt, waarop alle instellingen en organisaties zich presenteren die zich met palliatieve zorg bezighouden.

Webinar

Sinds de coronatijd zijn webinars niet meer weg te denken uit ons leven. Pas dit toe op de Week van de Palliatieve Zorg! Regel één of meer sprekers en binnen de kortste keren heb je een avondvullend, digitaal programma. Wil je een iets minder statisch programma aanbieden? Houd dan een rondetafel, met meerdere deskundigen, waarbij de deelnemers van het webinar vragen via de chat kunnen insturen.

Tentoonstelling

Wil je tijdens de Week van de Palliatieve Zorg op een creatieve manier uit de hoek komen? Regel dan een tentoonstelling! Betrek er bijvoorbeeld een lagere school of kunstacademie bij. Laat leerlingen/studenten tekeningen maken met ‘palliatieve zorg’ als thema en exposeer ze in de plaatselijke bibliotheek. Of huur een reeds bestaande tentoonstelling in. Zorg dat je tijdens de openingstijden van de tentoonstelling regelmatig aanwezig bent als organisatie, zodat je informatie over palliatieve zorg kunt geven aan de bezoekers. Of voeg een informatietafel aan de tentoonstelling toe, met folders, flyers et cetera.

Theatervoorstelling

Een andere manier om creatief uit de hoek te komen, is door – in samenwerking met een theater of schouwburg - een theatervoorstelling aan te bieden in de Week van de Palliatieve Zorg. Er zijn vele voorstellingen beschikbaar. Zoals Rouw op je dak en In de gloria, over angst voor de dood. Zorg voor een passende inleiding over palliatieve zorg, en zorg ervoor dat je als organisatie zichtbaar bent, bijvoorbeeld in de foyer van de schouwburg, met een informatietafel, met folders, flyers et cetera. Of geef alle bezoekers bij het weggaan informatie mee.

Thematafel palliatieve zorg

Regel in samenwerking met de plaatselijke bibliotheek een thematafel palliatieve zorg. Veel bibliotheken hebben dergelijke tafels. Veelal koppelen ze die inhoudelijk aan een bepaalde actualiteit, zoals Vaderdag/Moederdag, Kerst of EK voetbal. Op die thematafel liggen in dit geval tientallen boeken over (aspecten) van palliatieve zorg.

Er zijn vele romans en andere boeken die over mensen gaan die ongeneeslijk ziek zijn. Of die ‘afscheid nemen’, ‘vergankelijkheid/sterfelijkheid’, ‘omgaan met kwetsbaarheid’ als thema hebben. Leg er folders bij van je eigen organisatie en voeg daar flyers van de website Overpalliatievezorg aan toe. Of zorg ervoor dat iedere dag – bijvoorbeeld van 10.00 tot 12.00 uur – iemand bij de thematafel staat, die uitleg kan geven over palliatieve zorg.

Doe mee!

Stuur een foto van jouw activiteit aan ons door. We willen de leukste en meest inspirerende voorbeelden laten zien op deze website. Bedankt