Nieuw meetinstrumentenoverzicht voor betere zorg in laatste levensfase
Het gebruik van meetinstrumenten in de palliatieve zorg is van cruciaal belang om de zorg voor patiënten in de laatste levensfase te verbeteren. Deze meetinstrumenten helpen je om problemen en zorgen van patiënten systematisch te signaleren, monitoren, verdiepen en diagnosticeren. Hierdoor kun je tijdig de juiste acties ondernemen en het effect van interventies evalueren. Palliaweb heeft een uitgebreid meetinstrumentenoverzicht gepubliceerd, met alle meetinstrumenten die in de richtlijnen palliatieve zorg genoemd staan, als bijlage van het Kwaliteitskader palliatieve zorg.
“Dit overzicht biedt zorgverleners de tools om de zorg voor hun patiënten op een hoger niveau te tillen,” zegt dr. Everlien de Graaf, senior onderzoeker bij het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Utrecht en één van de specialisten die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het meetinstrumentenoverzicht. “Het helpt je niet alleen om klachten beter te herkennen, te bespreken en te behandelen, maar ook om de samenhang tussen symptomen en zorgen te analyseren en het effect van interventies te evalueren.
Het belang van meetinstrumenten in de palliatieve zorg
Hoewel patiënten in de palliatieve fase vaak lichamelijke en psychische klachten hebben, uiten zij deze niet altijd. Ook sociale en spirituele zorgen komen niet altijd naar voren in gesprekken met zorgverleners. Uit onderzoek blijkt dat patiënten hun klachten vaak niet bespreken, omdat ze niet willen klagen of denken dat er toch niets aan te doen is.
“Met de juiste meetinstrumenten kunnen we deze klachten beter signaleren en aanpakken,” legt Everlien uit. “Het is een manier om patiënten te helpen hun symptomen en zorgen onder woorden te brengen en hen de gerichte aandacht te geven die ze verdienen.”
Welke meetinstrumenten en wanneer te gebruiken?
Het overzicht op Palliaweb helpt je bij het kiezen van het juiste meetinstrument op het juiste moment. Er is een indeling gemaakt in vier functies: signaleren, monitoren, diagnosticeren en verdiepen. Deze functies kunnen gericht worden ingezet om het inzicht in de situatie van de patiënt te vergroten, zonder extra registratielast te creëren.
Bij elk meetinstrument wordt met de kleuren groen, oranje en rood aangegeven in hoeverre het instrument gevalideerd is en vrij verkrijgbaar is in Nederland. Hierdoor kun je eenvoudig het meest geschikte en betrouwbare instrumenten kiezen.
"Sinds kort gebruiken wij het Utrecht Symptoom Dagboek - 4 dimensioneel (USD-4D) standaard bij onze gesprekken met oncologie en palliatieve zorg cliënten. Het USD-4D is een goede aanvulling op deze gesprekken, omdat het de prioriteiten die de cliënt zelf heeft in de zorg, symptoomlast of te bespreken onderwerpen duidelijk maakt, in plaats van dat ik dat misschien soms toch invul."