Kerncijfers palliatieve zorg nu uitgebreid met indicatoren potentieel niet-passende zorg
Nieuws6 september 2024
Nieuws

Kerncijfers palliatieve zorg nu uitgebreid met indicatoren potentieel niet-passende zorg

Nieuws 6 september 2024

De kerncijfers palliatieve zorg bevatten nu ook informatie over potentieel niet-passende zorg en de inzet van het team palliatieve zorg in het ziekenhuis. De informatie is per regio te bekijken met de filtermogelijkheden.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 170.000 mensen. Bij een groot deel van deze mensen (111.000) komt het overlijden niet onverwacht. In de laatste maanden van hun leven kan zorg die aanvankelijk passend was, ongewenst worden als de voordelen niet langer opwegen tegen de mogelijk negatieve effecten. We spreken dan over ‘potentieel niet-passende zorg’, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Deze zorg kan de kwaliteit van leven van zowel de patiënten als hun naasten negatief beïnvloeden.

Wat is potentieel niet-passende zorg?

Uit onderzoek van Manon Boddaert en collega’s blijkt dat het bieden van vroegtijdige palliatieve zorg bijdraagt aan het voorkómen van potentieel niet-passende zorg in de laatste fase van het leven. De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe situaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. Potentieel niet-passende zorg is gevat in zes indicatoren, geldend voor de laatste 30 dagen van het leven:

  1. Twee of meer bezoeken aan de spoedeisende hulp
  2. Twee of meer opnames in het ziekenhuis
  3. Een opname langer dan 14 dagen in het ziekenhuis
  4. Het krijgen van chemotherapie
  5. Een IC-opname in het ziekenhuis
  6. Sterven in het ziekenhuis

Tool

In de nieuwe kerncijfers-tool kun je in jouw regio (te filteren op provincie, consortium palliatieve zorg, netwerk palliatieve zorg of zorgkantoor) bekijken welk aandeel van personen met een verwacht overlijden potentieel niet-passende zorg heeft ontvangen in de laatste 30 dagen van het leven. Dit is te zien voor alle personen of specifiek voor personen die overleden zijn aan kanker.

Omdat het bieden van vroegtijdige palliatieve zorg kan bijdragen aan het voorkómen van potentieel niet-passende zorg kun je ook zien welk percentage patiënten in het laatste levensjaar een consult heeft gehad van een team palliatieve zorg in het ziekenhuis.

Deze nieuwe cijfers zijn onder andere in te zetten voor evaluatie van kwaliteitsverbeteringen in de palliatieve zorg in jouw eigen regio. Later dit jaar komen voor meer jaren de cijfers beschikbaar.

Meer informatie

Feedback op onze cijfers is altijd welkom! Mail tips ter verbetering, wensen en andere opmerkingen naar Nienke van Velzen, junior onderzoeker IKNL, n.vanvelzen@iknl.nl of Heidi Fransen, senior onderzoeker IKNL, h.fransen@iknl.nl.

Voor vragen, neem contact op met:
Nienke van Velzen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Heidi Fransen IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Laatst geactualiseerd: 6 september 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.