Continuüm van vertrouwen
- Resultaten een geïntegreerde inbedding van de palliatieve zorg in de eerstelijn, met 24/7 toegang tot gespecialiseerde palliatieve zorg thuis.
Wat houdt het in?
Ongeveer twee op de drie Nederlanders geeft aan in geval van een terminale ziekte thuis te willen sterven. Desondanks sterft uiteindelijk een derde van de mensen elders, vaak in het ziekenhuis. Een ziekenhuisopname in de palliatieve fase is achterafgezien vaak onnodig en onwenselijk. Het doel van de interventie is om te komen tot een geïntegreerde inbedding van de palliatieve zorg in de eerstelijn, met 24/7 toegang tot gespecialiseerde palliatieve zorg thuis.
Om dit te kunnen te realiseren, is het protocol “palliatieve zorgplanning” ontwikkeld. Het zorgprotocol draagt bij aan de wensen en behoeften van patiënten om thuis te kunnen overlijden. Het protocol leidt tot betere samenwerking tussen zorgverleners, zoals huisartsen, verpleegkundigen, expert verpleegkundigen palliatieve zorg en leden consultatieteams palliatieve zorg. Tevens draagt het werken met het zorgprotocol eraan bij dat (meer) patiënten sterven op de plaats van voorkeur, met een betere symptoomcontrole en minder ongeplande ziekenhuisopnames in de laatste levensmaanden. Het zorgprotocol helpt door het verbeteren van de planning, de continuïteit en coördinatie van palliatieve zorg aan huis, en door de consultatiemogelijkheden beter beschikbaar te stellen in de thuissituatie.
De interventie bestaat uit:
- Implementatiehandreiking PZNL-format: Deze handreiking biedt handvatten voor het implementeren van de interventie in de praktijk, inclusief een omschrijving van de belangrijkste materialen, randvoorwaarden voor implementatie en informatie over het Leerwerkplatform.
- Het Protocol Palliatieve zorgplanning thuis: Het protocol kan worden ingezet om de zorg voor palliatieve patiënten in de thuiszorg (van markering tot aan het levenseinde) en de behoefte tot toegang tot palliatieve expertise in de thuiszorg verbeteren.
- Onderwijsmateriaal: Dit bestaat uit een trainingsmodule inclusief programmamateriaal en powerpointslides voor de trainer en deelnemersmateriaal voor de betrokken zorgverleners.
Wat levert het project op?
Door de interventie in de regio te implementeren kan het de volgende resultaten opleveren:
- (Meer) patiënten sterven op de plaats van voorkeur, met een betere symptoomcontrole en minder ongeplande ziekenhuisopnames in de laatste levensmaanden.
- Het verbeteren van de planning, de continuïteit en coördinatie van palliatieve zorg aan huis, en door de consultatiemogelijkheden beter beschikbaar te stellen in de thuissituatie
- Betere samenwerking tussen zorgverleners, zoals huisartsen, verpleegkundigen, expert verpleegkundigen palliatieve zorg en leden consultatieteams palliatieve zorg.
- Dalende kostentrend, met name door afname van kosten van medisch-specialistische zorg en dure geneesmiddelen.
Meer informatie
Het is mogelijk om gebruik te maken van NPPZ II ondersteuning. Ga voor meer informatie naar de procedure Samenwerking Consortia en Netwerken.
Wie is betrokken?
De interventie richt zich op het tijdig herkennen en vastleggen van de behoefte aan palliatieve zorg door de verpleegkundige en de huisarts. Het omschrijft wat verpleegkundigen (expert verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten) en huisartsen hiervoor in de verschillende fasen van de palliatieve zorg dienen te doen om de zorg te verbeteren. Als er sprake is van complexe problematiek kunnen zij advies vragen aan een consultteam palliatieve zorg van het UMC expertisecentrum. Ook kan de praktijkondersteuner huisarts (POH) en de praktijkassistent (PA) worden betrokken bij deze interventie.
Wat zijn randvoorwaarden voor implementatie?
Wanneer je binnen je eigen instelling verschillende onderdelen wilt implementeren zijn de volgende randvoorwaarden van belang:
- Betrokken zorgverleners hebben basisexpertise palliatieve zorg.
- Commitment van de regio, stuurgroep van het netwerk, de huisarts, de palliatieve experts, keyspelers uit de regio en het management.
- Bereidheid/draagvlak van de organisatie in de regio om met de interventie aan de slag te gaan (huisarts en thuiszorg).
- Nauwe samenwerking met de verpleegkundig specialist in het UMC.
- Palliatief team is op de hoogte van de inzet in de regio en er zijn afspraken gemaakt met het consultatieteam.
Samen leren en implementeren
Als je als organisatie gaat starten met dit project voegen we je ook toe aan het Leerwerkplatform. Dit is een platform waar onderling ervaringen en best practices worden gedeeld. Meer informatie over het leerwerkplatform vind je in de implementatiehandreiking.