Hoe sta ik tegenover euthanasie bij dementie?
Discussie
Praten over plannen zelf een eind aan het leven te maken en euthanasie bij dementie….Is dat palliatieve zorg? Past dat in de PaTz groep? Uitspraak zelf eind aan leven te willen maken/ verzoek om euthanasie = uiting van verlies van kwaliteit van leven, vaak ook verzoek om hulp. Praten hierover= praten over wat mensen belangrijk vinden in het leven, wat maakt dat het nu niet meer hoeft? Hoe kan iemand kwaliteit van leven houden? Welke individuele behandelwensen zijn er?
Casus huisarts
Een gezonde 67 jarige man komt voor een kennismakingsgesprek op je spreekuur. Hij zegt: ‘mijn moeder had de ziekte van Alzheimer en heeft jaren in het verpleeghuis gewoond. Ze is van een sterke vrouw veranderd in een hoopje mens van 40 kg, dat alleen maar in bed kon liggen en wat murmelen. Dat wil ik nooit. Hoe kunt u helpen, als iemand niet verder wil bij dementie?’
Hoe reageer je?
Casus wijkverpleegkundige
Een vitale vrouw van 81 jaar heeft tijdelijk zorg i.v.m. een polsfractuur. Ze redt zich redelijk, maar als je met haar praat blijkt ze somber te zijn en veel zorgen te hebben over haar eigen vergeetachtigheid. ‘Het leven heeft weinig kleur voor mij. Iedereen om me heen gaat dood. En ik ben bang dement te worden….ik zou nooit, echt nooit naar een verpleeghuis willen. Dan zou het leven voor mij totaal z’n waarde verliezen. Dan maak ik er echt een eind aan’.
Hoe reageer je?
Mogelijke standpunten:
- Ik verleen nooit euthanasie, ook niet in andere situaties.
- Euthanasie bij dementie doe ik niet.
- Euthanasie bij dementie doe ik niet, maar ik bespreek wel de mogelijkheid te sterven in eigen regie, b.v. door ze te wijzen op het boek ‘Uitweg’ van Boudewijn Chabot, en zal dan mijn uiterste best doen mensen goed te steunen in dat proces.
- Euthanasie bij dementie doe ik alleen als de patiënt op het moment van het daadwerkelijke euthanasieverzoek helder kan communiceren, dus i.p. is dat vrij vroeg in het ziekteproces.
- Ik ben bereid euthanasie bij dementie toe te passen, ook als de patiënt op het moment van de euthanasie niet meer goed kan communiceren, mits er bij herhaling duidelijke, vastgelegde afspraken zijn over wanneer dat moment is aangebroken, er een wilsverklaring is, en liefst ook een gevolmachtigd persoon die erachter staat.
- Ik vind dat je mensen met dementie niet in de kou moet laten staan: als zij bij helder bewustzijn een euthanasieverklaring hebben ingevuld, wil ik mijn uiterste best doen om de wens tot euthanasie in te willigen.
- Ik denk er als volgt over:…….