Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken
- Ontwikkelaar Stichting PZNL
- Soort Handreiking
- Gebruiker Huisartsen
- Versie 2024
- Setting Huisartsenpraktijk
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken geeft jou inzicht in hoe de palliatieve zorg in jouw eigen huisartsenpraktijk verloopt en eventueel kan worden verbeterd. Meedoen is gratis en kost maximaal twee uur voor de individuele vragenlijst en ongeveer twee uur voor de nascholing met collega-huisartsen. Voor de nascholing krijg je twee accreditatiepunten.
De Zelfevaluatie bestaat uit twee delen:
- Een individueel deel met vragen die inzicht geven in de zorg voor patiënten in de palliatieve fase in jouw eigen huisartsenpraktijk.
- Een nascholing onder begeleiding van een kader(huis)arts om met collega huisartsen die ook de Zelfevaluatie hebben gedaan, te bespreken hoe de palliatieve zorg in jouw eigen huisartsenpraktijk te verbeteren.
Wil jij inzicht in de manier waarop jij palliatieve zorg verleent aan jouw patiënten en met collega-huisartsen hierover in gesprek gaan?
Doe dan mee aan de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken.
Wat levert de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken mij op?
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken geeft inzicht in de palliatieve zorg in het algemeen en in hoe het in jouw praktijk (nog beter) kan worden aangepakt. Huisartsen die de Zelfevaluatie hebben gedaan, zeiden daarover het volgende: ‘Er vallen veel meer mensen onder de palliatieve zorg dan ik dacht’, ‘Ik realiseer me nu dat ik nog te weinig aandacht heb voor de spirituele dimensie van palliatieve zorg’, ‘Door de Zelfevaluatie ga ik palliatieve zorg op de agenda zetten bij mijn collega’s in de praktijk’ en ‘Onze samenwerking met de Thuiszorg kan beter. Dat gaan we oppakken.’
Randvoorwaarden voor implementatie
De Zelfevaluatie is direct gratis inzetbaar.
De vragenlijst, het eerste deel, kan door iedere huisarts worden gedaan. De vragenlijst bevat vragen over palliatieve zorg, markeren, proactieve zorgplanning, multidimensionale zorg en samenwerken. Daarnaast zijn er vragen over verwacht overleden patiënten. Voor het beantwoorden van die vragen moet je de dossiers van drie verwacht overleden patiënten in HIS raadplegen.
Met het tweede deel, het in gesprek gaan met enkele collega-huisartsen die ook de Zelfevaluatie hebben gedaan, kun je de palliatieve zorg in de dagelijkse praktijk verbeteren. Kenmerkend bij deze bijeenkomst - onder leiding van een kader(huis)arts Palliatieve Zorg - is het delen van de bevindingen, het reflecteren op de eigen werkwijze en onderling spiegelen.
Meer informatie
Bekijk voor meer informatie de Factsheet Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken en de FAQ Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken.
Wil je meteen beginnen met de Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken? Neem dan contact op met je Netwerkcoördinator Palliatieve Zorg in jouw regio. In het Overzicht Netwerken vind je het Netwerk en de Netwerkcoördinator in jouw regio.
Voor meer informatie over de uitvoering, en het opvragen van het hulpmiddel kun je ook contact opnemen met Linette Belo via de contactgegevens op deze pagina.
Licentie
Creative commons: by-nc-sa
De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg voor huisartsenpraktijken is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting PZNL, PalHAG, en PaTz.