CURA: ondersteuning bij morele twijfel in de palliatieve zorg (stappenplan)
Hulpmiddel

CURA: ondersteuning bij morele twijfel in de palliatieve zorg (stappenplan)

  • Ontwikkelaar Amsterdam UMC
  • Soort Handreiking
  • Versie 2019
Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 juli 2024

CURA is een laagdrempelige vorm van ondersteuning bij de omgang met moreel lastige situaties in de zorg. Als zorgverlener in palliatieve zorg krijg je regelmatig te maken met lastige situaties: situaties die zogenaamde ‘morele vragen’ of ‘morele twijfel’ oproepen. Het gaat om situaties waarin het niet duidelijk is wat nu het juiste is om te doen. Of waarin je als zorgverlener sterk het gevoel hebt dat de keuzes die anderen maken (bijvoorbeeld de arts of patiënt) niet tot goede palliatieve zorg leiden. Gestructureerd stilstaan bij zo’n situatie kan dan helpen.   

CURA bestaat uit vier processtappen:  

  1. Concentreren  
  2. Uitstellen  
  3. Reflecteren en  
  4. Actie ondernemen.  

CURA kan alleen, maar ook samen of in teamverband worden gebruikt. Het is van toegevoegde waarde om CURA gezamenlijk te gebruiken. Zo kun je van elkaar leren en elkaar aanvullen. Het is in een relatief kort tijdsbestek (circa 40 minuten) te doorlopen. 
 

Inzet hulpmiddel

CURA kan gebruikt worden op het moment dat een zorgverlener een situatie als lastig ervaart, maar ook om terug te kijken op een situatie die al heeft plaatsgevonden. Instrumenten bij CURA: 

Licentie

Creative commons: by-nc 


CURA is tot stand gekomen met subsidie vanuit ZonMw.

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 29 juli 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.