Werkwijze
De Patiënten- en Naastenraad fungeert als platform voor ervaringen van patiënten, naasten en nabestaanden in de palliatieve zorg. We brengen onze eigen ervaringen als patiënt, naaste of nabestaande mee en verbinden deze op een tastbare en inspirerende wijze met het beleid en de projecten van Propallia. We zetten onze ervaring en expertise in om Propallia, zowel op verzoek als proactief, te voorzien van advies op het gebied van de zorgpraktijk, onderwijs en onderzoek. We dragen concrete ideeën aan om de palliatieve zorg verder te verbeteren. Ieder lid van de Patiënten- en Naastenraad draagt bij vanuit de eigen ervaring, met ruggespraak van de andere leden.
Werkzaamheden van de Patiënten- en Naastenraad
De Patiënten- en Naastenraad kent verschillende activiteiten. Een greep uit onze werkzaamheden:
-
deelname aan allerlei overleggen van Propallia (directe invloed op alle beleidsbeslissingen voor het lopende jaar en volgende jaren);
-
deelname aan werk- en projectgroepen;
-
meedenken over onderwijs en onderzoek, bijvoorbeeld het beoordelen van project- en onderzoeksvoorstellen vanuit het perspectief van patiënten en naasten;
-
mede ontwikkelen van activiteiten en producten;
-
eigen initiatieven initiëren en realiseren.
We vinden het belangrijk dat onze leden de keuze hebben om zelf te bepalen aan welke activiteiten zij meedoen, zodat zij hun kwaliteiten en interesses met energie in kunnen zetten. Diversiteit maakt onze raad krachtiger.
De Patiënten- en Naastenraad komt vier tot zes keer (fysiek of digitaal) bij elkaar om resultaten, gesignaleerde problemen en nieuwe plannen te bespreken. Tussendoor hebben we zo nodig telefonisch of digitaal contact over lopende zaken. Elk lid brengt zijn/haar eigen ervaringen en expertise mee. Zo kijken we vanuit een breed perspectief naar problemen waarmee palliatieve patiënten en hun naasten te maken hebben. In overleg verdelen we de werkzaamheden en bijvoorbeeld de deelname aan project(groep)en. Dit is afhankelijk van ieders eigen wensen en mogelijkheden.